Vijesti     -     Kontakti

Izaslanstvo Azerbajdžana posjetilo Karlovačku županiju

Izaslanstvo Azerbajdžana 8Karlovačku županiju je, u utorak, 27. rujna, posjetilo izaslanstvo azerbajdžanskog parlamenta Mili Majlisa, a dočekala ih je županica Martina Furdek Hajdin. Izaslanstvo je predvodila voditeljica Radne skupine za azerbajdžansko-hrvatske međuparlamentarne odnose, Konul Nurrullayeva.

U pratnji veleposlanika Azerbajdžana u Republici Hrvatskoj Nj. E. Fakhraddina Gurbanova, posjeti Karlovačkoj županiji nazočili su i prvi tajnik Veleposlanstva Zaur Abassov, predsjednik Odbora za financije Mili Majlisa Eldar Quliyev, član Odbora za regionalni razvoj i član Odbora za vanjske i međuparlamentarne odnose Mili Majlisa Kamran Bayramov i savjetnica u Odjelu za međunarodne odnose azerbajdžanskog parlamenta Aydan Farajova.

Kao domaćin izaslanstvu bila je voditeljica međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Azerbajdžan saborska zastupnica dr. Maja Grba – Bujević koja je naglasila: "Nakana dolaska povjerenstva iz Azerbajdžana je unaprjeđenje odnosa između naše dvije zemlje. Suradnja postoji već do sada, ali svakako ima mjesta da se to poboljša, na području energetike, informatike, te kulturne i obrazovne suradnje. Jako sam zadovoljna s posjetom, konkretizirat ćemo neke dogovore i mislimo da je to dobro za ove dvije zemlje, pogotovo za suradnju Karlovačke županije i jedne regije u Azerbajdžanu koja ima vrlo slične karakteristike nama i koja je vrlo zainteresirana za tu suradnju."

Uz županicu Martinu Furdek Hajdin, sastanku u Uredu županice, nazočili su saborska zastupnica Nada Murganić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman i direktor Turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak te zamjenica gradonačelnika Grada Karlovca Ivana Fočić.

Na sastanku su predstavljeni gospodarski, turistički i prirodni potencijali Karlovačke županije i Grada Karlovca te se istaknula važnost dosadašnje suradnje gospodarstvenika Karlovačke županije s Azerbajdžanom. Predstavljena je i mogućnost buduće suradnje Karlovačke županije i jedne od regija Azerbajdžana sličnih gospodarskih karakteristika, čime bi se znatno doprinijelo razvoju i prijateljstvu između ovih dviju država.

Izaslanstvo Azerbajdžana predstavilo je svoju zemlju, povijest i aktualnu situaciju te su izrazili želju za proširenjem međusobne suradnje. 

Nakon sastanka u županiji, izaslanstvo je posjetilo poslovnu zonu u Logorištu i tvrtku Tvornicu turbina Karlovac (TTK) gdje su direktor društva Damir Schchiller i član Uprave Ivan Mikšić predstavili proizvodne kapacitete i asortiman tvrtke, koja već dugi niz godina uspješno posluje s Azerbajdžanom.

Županica Martina Furdek Hajdin izrazila je zadovoljstvo posjetom i navela: "Danas smo i posjetili TTK koja već 10 godina uspješno surađuje s Azerbajdžanom i njenim tvrtkama, posebno u brodogradnji, međutim to je samo potencijal za unaprjeđenje i daljnjih brojki, da još više možemo plasirati svoje proizvode na azerbajdžansko tržište."

Susret je završio posjetom Aquatici – Slatkovodnom akvariju Karlovac, u pratnji ravnateljice Margarite Maruškić Kulaš.

View the embedded image gallery online at:
https://kazup.hr/index.php/sve-vijesti01#sigProIdd8c9d3eb87

31. obljetnica spomena na ubijenu hrvatsku mladost i najmlađu žrtvu u Domovinskom ratu

31. obljetnica Grabovac 1U ponedjeljak, 26. rujna u Grabovcu je održano obilježavanje 31. obljetnice spomena na ubijenu hrvatsku mladost i najmlađu žrtvu u Domovinskom ratu. Kao izaslanik županice Martine Furdek Hajdin, obilježavanju je nazočio načelnik Općine Rakovica Mihovil Bićanić. 

U ratnim vremenima, nedostatak vode, struje i hrane te zatvorene prometnice pogoršali su već tešku situaciju u selu, čime je bio onemogućen normalan život i rad mještana. Žene i majke s djecom bile su smještene u tada sigurnijim područjima poput Rakovice i Grabovca.

Naime, na auto-kamp u Grabovcu u kojem su boravili prognanici, starci i žene s djecom, 26. rujna 2022. godine oko 18:30 sati ispaljeni su projektili. U tom napadu, dvije su
granate pale u neposrednoj blizini paviljona „Jelena“, a jedna je pogodila paviljon, probila krov, eksplodirala te je od krhotina granate stradalo troje djece: Ivan Špoljarić (3 mjeseca i 6 dana), Dubravka Špoljarić (17 godina) te Josipa Špoljarić (18 godina).

U trenutku tragedije, očevi poginule djece (hrvatski branitelji) nalazili su se u selu Korana i branili svoje domove od velikosrpskog agresora.Tužnu vijest su čuli tek ujutro u 6 sati na radiju. Djeca su sahranjena na drežničkom groblju u zajedničkoj grobnici. Maleni Ivan je najmlađa žrtva Domovinskog rata. 

Općina Plitvička Jezera, Udruga branitelja Domovinskog rata općine Plitvička Jezera i obitelj svake godine obilježavaju i pale svijeće kako se ova tragedija nikada ne bi zaboravila niti ponovila. 

View the embedded image gallery online at:
https://kazup.hr/index.php/sve-vijesti01#sigProIdc9ef0c84b7

Održana komemoracija žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća u Međuvođu

Komemoracija Skradnik Tounj i Međuvođe 2022 9U subotu, 24. rujna simbolično je obilježena komemoracija žrtava stradalih krajem Drugog svjetskog rata, poraća te u Domovinskom ratu. Hodočašću i komemoraciji nazočila je županica Martina Furdek Hajdin. 

Uz načelnika Općine Generalski Stol Alena Halara, predsjednicu Općinskog vijeća Općine Josipdol Anđelinu Božičević te pripadnike Udruge domobrana služena je sveta misa u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Generalskom Stolu. Zapaljene su svijeće prvo ispred spomen ploče kraj kapelice u Skradniku u spomen na poginule hrvatske branitelje iz Domovinskog i Drugog svjetskog rata, a potom ispred spomenika na groblju u Tounju. Kod raspela i spomen ploče u Međuvođu održana je komemoracija i molitva. 

Na prostoru naselja Gornjih Dubrava, u ljeti 1945. godine ubijeno je nekoliko stotina zatvorenika, hrvatskih vojnika i civila, koji su dovezeni noćnim vlakovima iz karlovačkog logora na Dubovcu. Udruge su 90-ih godina izradile elaborat o stratištu za potrebe Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava RH, nakon čega je pokrenuta istraga koja je vrlo brzo i završena. Udruge su u Međuvođu postavile spomen – ploču, raspelo i postaje križnog puta te redovito hodočaste i komemoriraju.

U organizaciji hodočašća, pored Udruge Kovan, Župnog ureda Generalski Stol i Općine Generalski Stol redovito sudjeluju ratni veterani Hrvatskog domobrana iz Duge Rese, članovi udruga političkih zatvorenika iz Karlovca i Ogulina, udruge HVIDRA i drugih braniteljskih udruga iz Domovinskog rata, katolička udruga Sv. Marko Križevčanin iz Skradnika, vatrogasci, izviđači i drugi.

Karlovačka županija se svake godine prisjeća žrtava svih totalitarnih režima na način da se uz molitvu zapale svijeće i polože vijenci u njihovu čast. I ovo današnje obilježavanje prisjećanje je na žrtve jednog sumornog doba i režima koji je bez suda presudio i mnogim nevinima, kazala je županica Martina Furdek Hajdin. Istaknula je da se ovim simboličnim činom prisjećamo njihove žrtve s mišlju da se takvi zločini i takvi režimi više nikada ne dogode.

View the embedded image gallery online at:
https://kazup.hr/index.php/sve-vijesti01#sigProIdeacc1fc817

Županica otvorila tradicionalnu žensku berbu kod Šoštara

ženska berba Šoštar 1U subotu, 24. rujna u ranim jutarnjim satima započela je tradicionalna ženska berba grožđa kod Elvisa Šoštara, vlasnika poznate Vinarije Šoštar. Ova berba grožđa, konkretno frankovke, poznata je po tome što u berbi sudjeluju samo žene. Tradicija je započela još prije 108 godina, kada je Elvisov pradjed otišao u rat, a na prabaki je ostala zadaća organizirati berbu kako bi se ubrao sav urod. Tako su, sasvim slučajno, u berbi sudjelovale samo žene te se tradicija nastavila sve do danas.

Ove godine u berbi grožđa iz vinograda, koji ima 7,5 tisuća trsova frankovke, sudjeluje 35 žena, a berbu je otvorila županica Martina Furdek Hajdin. Tom prigodom, županica je pohvalila Vinariju Šošar koja svojim radom i tradicijom doprinosi gospodarskom i turističkom razvoju ozaljskog kraja, što je prepoznato po manifestaciji "Wine and walk" vikendima. Ovaj ozaljski i vivodinski kraj prepoznat je i na nacionalnoj razini kako po vinogradarskom i vinarskom razvoju tako i po automobilističkom, jer se na navedenom području voze i brzinci poput svjetski poznatog WRC-a. 

Unatoč tuči, koja je početkom lipnja ove godine pogodila Vrhovac, županica je naglasila kako, srećom, urod nije uništen, već smanjen. Vlasnik Elvis Šošar zahvalio je svim ženama koje su izdvojile svoje vrijeme i došle na berbu. Kćer Elena je četvrta generacija žena u obitelji Šošar koja sudjeluje u ženskoj berbi grožđa. 

Ozaljski i vivodinski vinogradari i vinari svojim radom i kvalitetom svojih proizvoda dali velik doprinos promociji turizma Karlovačke županije. U berbi sudjeluje i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak. 

View the embedded image gallery online at:
https://kazup.hr/index.php/sve-vijesti01#sigProId6d64a350c3

 

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

E-mail: zupan@kazup.hr

Pristupačnost