Županica otvorila tradicionalnu žensku berbu kod Šoštara

ženska berba Šoštar 1U subotu, 24. rujna u ranim jutarnjim satima započela je tradicionalna ženska berba grožđa kod Elvisa Šoštara, vlasnika poznate Vinarije Šoštar. Ova berba grožđa, konkretno frankovke, poznata je po tome što u berbi sudjeluju samo žene. Tradicija je započela još prije 108 godina, kada je Elvisov pradjed otišao u rat, a na prabaki je ostala zadaća organizirati berbu kako bi se ubrao sav urod. Tako su, sasvim slučajno, u berbi sudjelovale samo žene te se tradicija nastavila sve do danas.

Ove godine u berbi grožđa iz vinograda, koji ima 7,5 tisuća trsova frankovke, sudjeluje 35 žena, a berbu je otvorila županica Martina Furdek Hajdin. Tom prigodom, županica je pohvalila Vinariju Šošar koja svojim radom i tradicijom doprinosi gospodarskom i turističkom razvoju ozaljskog kraja, što je prepoznato po manifestaciji "Wine and walk" vikendima. Ovaj ozaljski i vivodinski kraj prepoznat je i na nacionalnoj razini kako po vinogradarskom i vinarskom razvoju tako i po automobilističkom, jer se na navedenom području voze i brzinci poput svjetski poznatog WRC-a. 

Unatoč tuči, koja je početkom lipnja ove godine pogodila Vrhovac, županica je naglasila kako, srećom, urod nije uništen, već smanjen. Vlasnik Elvis Šošar zahvalio je svim ženama koje su izdvojile svoje vrijeme i došle na berbu. Kćer Elena je četvrta generacija žena u obitelji Šošar koja sudjeluje u ženskoj berbi grožđa. 

Ozaljski i vivodinski vinogradari i vinari svojim radom i kvalitetom svojih proizvoda dali velik doprinos promociji turizma Karlovačke županije. U berbi sudjeluje i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak.