Vijesti     -     Kontakti

Županica Martina Furdek Hajdin predstavila novi oblik usporivača na cesti "TYREGRIP"

viber slika 2021 05 10 16 27 49U ponedjeljak, 10. svibnja, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin obišla je novopostavljenu horizontalnu prometnu signalizaciju kraj Osnovne škole Vladimira Nazora u Dugoj Resi. Potpredsjednica Županijske skupštine Jadranka Golubić prije nekoliko tjedana je ukazala na veliku opasnost koja je na cesti jer je postojeća pješačka staza s jedne strane vrlo nepregledna te se nerijetko događa da se vozače voze neprilagođenom brzinom unatoč postavljenim prometnim znakovima. Tako je Karlovačka županija zajedno sa Županijskom upravom za ceste postavila novi oblik usporivača pod nazivom "Tyregrip". 

Radi se o protukliznoj površinskoj obradi asfaltnog kolnika "TYREGRIP" kojim se postiže smanjenje dužine zaustavnog puta vozila odnosno puta kočenja, vrlo je otporan na habanje, pogodan je posebno na problematičnim mjestima kao što su zavoji, oštre nizbrdice, nepregledne dionice cesta, mjesta na kojima su česte pojave prometnih nesreća te pješački prijelazi. Također, zahvaljujući crvenoj boji upozorava na potencijalo opasno mjesto. Na ovaj način smanjuje se opasnost za dolazak i odlazak djece u školu i povećava sigurnost za sve sudionike u prometu. 

Ovakav oblik usporivača je prvi takav postavljen u Karlovačkoj županiji, a planiran je još za postavljanje u Lasinji i Cetingradu u blizini škole. Potrebno je cca 4 sata da se materijal stvrdne te da je otporan na ralicu i učestali promet. 

Potpredsjednica Županijske skupštine Jadranka Golubić je istaknula: "Radi učestalih poziva roditelja čija djeca pohađaju OŠ Vladimira Nazora, u dogovoru sa županicom našli smo rješenje problema. Izuzetno mi je drago što su Županijske ceste odradile postupak u vrlo kratkom roku, kako bi osigurali sigurnost djece i pješaka u prometu."

Županica Martina Furdek Hajdin je navela kako od 2000. godinu, u sklopu Karlovačke županije djeluje Savjet za sigurnost prometa na cesta kao savjetodavno tijelo. Navikli smo na postavljanje ležećih policajaca koji sa sobom nose problematiku prilikom zimskih uvjeta i čišćenja snijega, a ovo je jedan suvremeni način usporavanja prometa na kritičnim točkama. Ukoliko se pokaže učinkovito, bit će postavljen i na više kritičnih točaka. Zahvaljujem na skrbi Jadranki Golubić koja vodi brigu o sigurnosti najmlađih u Dugoj Resi, a i ŽUC-u koja je u kratko vrijeme ugovorila radove i postavila usporivače. 


Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

Uredovno vrijeme za rad sa strankama u upravnim tijelima Karlovačke županije

E-mail: pisarnica@kazup.hr

Pristupačnost