Županica Martina Furdek Hajdin na dodjeli Oskara znanja

oskar znanja 10U XV. zagrebačkoj Gimnaziji 13. i 14. lipnja održava se 18. Oskar znanja, a dodjeljuje se učenicima osnovnih i srednjih škola za izniman uspjeh i postignuća koje su ostvarili na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju te glazbi i plesu. Nagradu od 2005. godine dodjeljuju Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija.

Županica Martina Furdek Hajdin, u ime Hrvatske zajednice županija, nazočila je dodjeli Oskara znanja za učenike srednjih škola.

"Uvjerena sam da je znanje naš najveći kapital, koji ima najveću cijenu u današnjem vremenu kad su promjene jako brze, a na njih možemo odgovoriti samo kompetencijom i znanjem, a ne google znanjem koje nas možda ponekad vodi ukrivom smjeru. Želim vam svima da kadar koji vas obrazuje i motivira i dodatno potakne za daljnje uspjehe, a svima nagrađenima čestitam na odličnim rezultatima koje ste postigli!.

Svojim uspjesima i rezultatima na državnim natjecanjima u znanju, glazbi i plesu Oskar znanja osvojilo je 353 učenika, a za pobjedu na međunarodnim natjecanjima Oskarom znanja nagrađeno je 40 učenika. Priznanje je uručeno i njihovim učiteljima i nastavnicima mentorima, koji su ih pripremali, pratili i motivirali za natjecanja.

Učenici osnovnih škola iz Karlovačke županije dobitnici Oskara znanja u školskoj godini 2021./2022.:

  • 60. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa – Oboa II. Kategorija – Korina Pintarić, Glazbena škola Karlovac, mentor: Božidar Križan

Učenici srednjih škola iz Karlovačke županije dobitnici Oskara znanja u školskoj godini 2021./2022.:

  • Natjecanje iz povijesti – 3. SŠ – Nika Vitas, Gimnazija Karlovac, mentor: Ognjen Gravora
  • 60. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa – harmonika IV. Kategorija – Stjepan Magdić, Glazbena škola Karlovac, mentor: Tomislav Krvarić

Županijska natjecanja jedna su od razina natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola u sustavu natjecanja koje provode Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske. U prošloj školskoj godini 2020./2021. na županijskim natjecanjima sudjelovalo je 954 učenika. Učenici se natječu u sljedećim područjima: hrvatski jezik, LiDraNo, talijanski jezik, engleski jezik, njemački jezik, francuski jezik, španjolski jezik, latinski jezik, matematika, kemija, biologija, geografija, informatika, povijest, vjeronauk, islamski vjeronauk, filozofija i logika, mladi tehničari, smotra učeničkih zadruga, LIK (izložba učenika OŠ i SŠ iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna), program Globe, natjecanje mladih Hrvatskog crvenog križa, Sigurno u prometu (natjecanje učenika OŠ u poznavanju prometnih i sigurnosnih pravila i upravljanja biciklom). Provode se sportska natjecanja, domijade, međužupanijska natjecanjOsim navedenog, tu je i hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa, kao i glazbene svečanosti hrvatske mladeži na kojima sudjeluju učenici Glazbene škole Karlovac koji sudjeluju i na ostalim brojnih državnim i međunarodnim natjecanjima gdje ostvaruju zapažene rezultate.

Karlovačka županija novčano nagrađuje državne prvake te organizira svečani prijem učenika i mentora koji su ostvarili jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima, čime nastoji dodatno motivirati darovite učenike na daljnji rad.