Završna konferencija I. Faze projekta Zaželi u Slunju

FB IMG 1626470824796U petak, 16. srpnja 2021. u Slunju je održana završna konferencija I. Faze projekta "Zaželi - Oživi žene u zajednici" Gradskog društva Crvenog križa Slunj, a kojoj je nazočila zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar. Radi se o projektu vrijednosti 2,3 milijuna kuna, koji se provodio od  01.03.2019. do 30.04.2021. godine te je u navedenom razdoblju 12 zaposlenih žena brinulo o 121 korisniku sa područja grada Slunja te Općina Rakovice i Cetingrada.

Cilj projekta je uključivanje žena u aktivno sudjelovanje na tržištu rada te im omogućiti pristup zapošljavanja žena pripadnica ranjivih skupina na području grada Slunja, Općine Rakovice i Općine Cetingrad koja se rasprostire na 620 km2, a koje bi pružale pomoć u kući minimalno 36 starijim osobama ili osobama u nepovoljnom položaju.

Ciljano područje djelovanja obuhvaća brojna naselja koja su udaljena i prometno nepovezana a stanovništvo je skoro 26% starije od 65 godina, bez vozila i mogućnosti dolaska do lijekova, namirnica i drugih prijekopotrebnih potrepština za život. Kvaliteta života starijih osoba je na vrlo niskoj razini te im je ovim projektom omogućena pomoć od strane žene ciljane skupine. Usluge koje su pružene ovim projektom su: obavljanje kućanskih poslova, održavanje higijene, dostava namirnica i lijekova, održavanje i uređenje okućnice, psihosocijalna podrška, komunikacija s udaljenim članovima obitelji, ostvarivanje ralićitih prava, komunikacija s liječnikom i sl. Partneri na projektu su bili Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Karlovac, Centar za socijalnu skrb Slunj, Grad Slunj, te Općine Rakovica i Cetingrad. 

Na području Karlovačke županije, provodi se nekoliko projekata Zaželi (poput Spas u zadnji čas, Zaželi novu priliku u Pokuplju, Pomoć ženama, žene pomažu itd.) u kojima je zaposleno 223 žene, a koje brinu za 1238 korisnika. Uz zamjenicu županice, konferenciji su nazočili gradonačelnica Grada Slunja Mirjana Puškarić, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - podružnice Karlovac Ivana Mehle, načelnici Općina Rakovice i Cetingrada, Mihović Bićanić i Marina Kalić. Čestitamo GD CK Slunj na ovom uspješno provedebom i hvalevrijednom projektu.