Vijesti     -     Kontakti

Predstavljen sadržaj vremenske kapsule s tornja i križa crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu

PRESS svitak

Nakon skidanja križa i jabuke sa zvonika crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu, 2. ožujka 2021. godine, pronađena je bakrena čahura u kojoj se nalazio svitak zapečaćen u staklenoj čahuri. Budući da se radilo o posebno vrijednom pronalasku, iz tih je razloga kompletna čahura dostavljena u Središnji laboratorij za konzervaciju i restauraciju Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu gdje je staklena čahura otpečaćena, a svitak izvađen. Svitak je na određeno vrijeme stavljen u posebnu komoru kako bi se potom mogao razmotati, da bi se moglo otkriti što se u njemu nalazi. Otkriće je bilo iznenenađujuće, jer čahura nije sadržavala samo jedan svitak, odnosno ispravu, već ukupno šest dokumenata, točnije: četiri isprave, jedan zapis i jednu bilješku, pisanih na hrvatskom i njemačkom jeziku u razdoblju od 1853 - 1938. godine.

Zbog toga je u subotu, 13. ožujka, u dvorani Franjevačkog samostana u Karlovcu održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni pronađeni dokumenti i njihov sadržaj.

Domaćin - gvardijan samostana - fra Krunoslav Albert, pozdravio je na početku prisutne i zahvalio svima na dolasku ističući važnost ovog otkrića i bogatstva povijesne baštine Franjevačkog samostana u Karlovcu. Prikazan je kratki dokumentarni film o uklanjanju križa sa zvonika, pronalasku čahure, otvaranju i predstavljanju pronađenih isprava iz čahure u Središnjem laboratoriju Državnog arhiva u Zagrebu, uz stručni komentar Sonje Kočevar, pročelnice Konzervatorskog odjela u Karlovcu - Ministarstva kulture i medija.

Potom je predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, vlč. dr. sc. Vlado Mikšić govorio o značaju ovog pronalsaka za franjevački red i Zagrebačku nadbiskupiju. Obratili su se također i gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić te županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin koji su govorili o važnoj ulozi Franjevačkog samostana i crkve Presvetog Trojstva u okviru karlovačke Zvijezde i grada uopće. Županica je naglasila važnost obnove povijesne jezgre Karlovca te u njoj značajnih povijesnih zdanja u što nedvojbeno spada i ova crkva i pripadajući samostan. Karlovačka županija, u suradnji s Gradom, sustavno radi na revitalizaciji i obnovi Zvijezde kroz projekte obnove nekoliko vrijednih zgrada među kojim je i Oružana na Trgu bana Josipa Jelačića, kao budući Regionalni centar kompetencija.

Ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva dr. sc. Dinko Čutura opisao je način kako je otvarana i čuvana vremenska kapsula sa zvonika te koliki je povijesni i kulturološki značaj ovih nalaza. Na samom kraju, prisutnima se obratio ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Davor Trupković koji je i u ime ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek izrazio stav ministarstva spram ovih nalaza te najavio mogućnosti financiranja i dinamiku obnove križa i zvonika ove crkve te cijelog objekta.

Kratki dokumentarni film o otvaranju svitka može se pogledati na internetskoj stranici franjevaca u Karlovcu: https://franjevci-karlovac.hr/

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

Uredovno vrijeme za rad sa strankama u upravnim tijelima Karlovačke županije

E-mail: pisarnica@kazup.hr

Pristupačnost