Vijesti     -     Kontakti

Predsjednik Vlade s ministrima održao on line sastanak sa županima

DSC 0002Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je, zajedno sa svojim ministrima, održao danas on line sastanak sa županima hrvatskih županija. Na sastanku je sudjelovala županica Martina Furdek Hajdin, a naknadno se na temi školstva uključila i zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar. Glavna tema sastanka bile su protuepidemijske mjere, njihovo provođenje i mjere pomoći ugroženim gospodarskim granama i gospodarstvenicima.  

"Karlovačka županija trinaesta je po redu od svih županija po broju učenika osnovnih i srednjih škola oboljelih od virusa COVID-19 zbog čega možemo biti zadovoljni, jer ipak imamo donekle povoljnu situaciju. Uz brojne prijedloge kolega u pogledu održavanja nastave zaključeno je da će se nastava u ovom polugodištu završiti bez uvođenja promjena, znači online samo tamo gdje je to potrebno te se neće ranije završiti kako bi se učenici mogli ocijeniti. Ministar Aladrović još jednom je pohvalio Karlovačku županiju kao jednu od 2 županije koja je osnovala izdvojene izolacijske jedinice te je apelirao i na ostale da što prije to učine. Također, Karlovačka županija je istaknuta i kao jedna od prvih koja je uvela brzo antigensko testiranje, koje u Karlovačkoj županiji započinje 3.prosinca.“-istaknula je županica Martina Furdek-Hajdin

Premijer Plenković podsjetio je na odluke i protuepidemijske mjere koje je Vlada donosila u proteklo vrijeme, kao i mjere pomoći godpodarstvu. Podsjetimo, na jučerašnjoj sjednici Vlade predstavljene su mjere koje se odnose se na više od 80.000 ljudi, a ići će u tri pravca. Nastavit će se s mjerom za očuvanje radnih mjesta, u iznosu od 4.000 kuna po radniku tijekom obustave rada uz oslobađanje plaćanja doprinosa, za što će se osigurati otprilike 320 milijuna kuna, odnosno 470 milijuna kuna kada se pribroje doprinosi.
 
Povrh toga, pokrit će se dio ili svi fiksni troškovi tijekom obustave rada za sektore koji su sada pogođeni novim mjerama, ukoliko imaju pad prihoda veći od 60% u prosincu. Ta bi mjera prema procjenama trebala iznositi oko 250 milijuna kuna.
 
Uz to, u suradnji s agencijom HAMAG BICRO, pripremljen je novi paket tzv. covid-kredita u iznosu od 1,3 milijarde kuna.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk istaknuo važnost ovakvih susreta upravo zbog svih izazova s kojima se lokalna i regionalna samouprava suočava na terenu: "Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske na kontinuiranom proaktivnom pristupu, posebice u novim uvjetima u kojima smo se svi morali naučiti funkcionirati. Očekujemo da će nove mjere usmjerene na suzbijanje širenja bolesti COVID-19 u naredna tri tjedna polučiti uspjeh i djelomice rasteretiti zdravstveni sustav". 

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs  iznio je nove informacije o stanju u školama po županijama, ocijenivši da bi zatvaranje škola za društvo bila najskuplja mjera.

"U Ministarstvu sigurno nemamo nikakvog interesa da ne pošaljemo ili pošaljemo škole na online varijantu, odnosno da ih zatvorimo. Jednako tako, isključivo imamo na umu da bez obzira na to što se čini da je zatvaranje škola najjeftinija i najlakša mjera, ona je dugoročno gledano najskuplja mjera za društvo u cjelini, koja se teško može kompenzirati", istaknuo je na sastanku ministar Fuchs. Iznio je najnovije podatke, prema kojima po modelu nastave A (u školi) radi 783 škola, odnosno 57,57 posto. Po mješovitom modelu B rade 72 škole, odnosno 5,3 posto, dok po modelu C (online) radi 116 škola, odnosno 8,53 posto. 

"Dakle online nastava ili kompletno zatvaranje škola u Hrvatskoj funkcionira praktički od početka i sukladno situacijama u pojedinim županijama. U startu smo imali mali broj, ali se sad nešto povećava", istaknuo je ministar. U kombinaciji modela rade škole gdje se nastava izvodi licem u lice, ali zbog izolacije su određeni razredi na online nastavi. Tako po kombinaciji A i B modela radi 86 škola, odnosno 6,32 posto, po kombinaciji A i C radi 301 škola, što je 22,13 posto, dok po kombinaciji B i C rade dvije škole.

U ovom trenutku je 1886 Covid pozitivnih učenika, a u samoizolaciji ih je 11588. Djelatnika je pozitivno 765, a 628 ih je u samoizolaciji. 

Online sastanku su nazočili i ministar zdravstva Vili Beroš, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak koji su iznijeli nove epidemiološke podatke.

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

Uredovno vrijeme za rad sa strankama u upravnim tijelima Karlovačke županije

E-mail: pisarnica@kazup.hr

Pristupačnost