Otvorena izložba "Ratni put 1. gardijske brigade TIGROVI" povodom 32. obljetnice ustrojstva

31. obljetnica Tigrovi 3Povodom 32. obljetnice ustrojstva Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje i 1. gardijske brigade „Tigrovi“, organizirano je svečano otvorenje izložbe „Ratni put 1. gardijske brigade „Tigrovi“ u Studentskom centru Karlovac. Izložba je organizirala Udruga ratnih veterana i pripadnika gardijske postrojbe "Tigrovi". 1. gardijska brigada „Tigrovi“ bila je najelitnija i najbolje opremljena vojna postrojba Hrvatske vojske. Tigrovi su ustrojeni u studenom 1990. godine u vojnoj bazi Rakitje, a zapovjedništvo se nalazilo u Zagrebu. Tigrove su činili pripadnici hrvatskih redarstvenika, policajaca te dobrovoljaca iz cijele Republike Hrvatske i izvan RH. Glavna zadaća naših Tigrova bila je probijanje neprijateljske obrane i uništavanje njihovih formacija. Zato je važno naglasiti kako su zasluge Tigrova u obrani i oslobođenju hrvatske države zaista velike.

Kao izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, izložbi je nazočio vijećnik Gradskog vijeća Grada Karlovca Tihomir Mamić, saborska zastupnica Irena Šimunić, gradonačelnici Karlovca, Ogulina i Ozlja, Damir Mandić, Dalibor Domitrović i Lidija Bošnjak, zapovjednici 1. gardijske brigade "Tigrovi" Darko Rukavina, Marijan Mareković, Eduard Butjer, Božo Kožul, Ivica Krizmanić i Zdravko Andabaka. U ime Karlovačke županije izložbi je nazočila pročelnica UO za hrvatske branitelje i zdravstvo Maja Vučinić Knežević.

Izložba će biti otvorena do 18. studenog, a može se razgledati svaki dan od 7 do 15 sati. Izložba se sastoji od 90 fotografija, a prikazuje ratni put brigade od Iloka do Cavtata, od osnutka, od samih početaka u Rakitju do 1995. godine. Kroz brigadu je prošlo gotovo dvanaest tisuća pripadnika, poginulo je 367 branitelja, a šest se vode kao nestali.