Vijesti     -     Kontakti

Održana komemoracija žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća u Međuvođu

Komemoracija Skradnik Tounj i Međuvođe 2022 9U subotu, 24. rujna simbolično je obilježena komemoracija žrtava stradalih krajem Drugog svjetskog rata, poraća te u Domovinskom ratu. Hodočašću i komemoraciji nazočila je županica Martina Furdek Hajdin. 

Uz načelnika Općine Generalski Stol Alena Halara, predsjednicu Općinskog vijeća Općine Josipdol Anđelinu Božičević te pripadnike Udruge domobrana služena je sveta misa u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Generalskom Stolu. Zapaljene su svijeće prvo ispred spomen ploče kraj kapelice u Skradniku u spomen na poginule hrvatske branitelje iz Domovinskog i Drugog svjetskog rata, a potom ispred spomenika na groblju u Tounju. Kod raspela i spomen ploče u Međuvođu održana je komemoracija i molitva. 

Na prostoru naselja Gornjih Dubrava, u ljeti 1945. godine ubijeno je nekoliko stotina zatvorenika, hrvatskih vojnika i civila, koji su dovezeni noćnim vlakovima iz karlovačkog logora na Dubovcu. Udruge su 90-ih godina izradile elaborat o stratištu za potrebe Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava RH, nakon čega je pokrenuta istraga koja je vrlo brzo i završena. Udruge su u Međuvođu postavile spomen – ploču, raspelo i postaje križnog puta te redovito hodočaste i komemoriraju.

U organizaciji hodočašća, pored Udruge Kovan, Župnog ureda Generalski Stol i Općine Generalski Stol redovito sudjeluju ratni veterani Hrvatskog domobrana iz Duge Rese, članovi udruga političkih zatvorenika iz Karlovca i Ogulina, udruge HVIDRA i drugih braniteljskih udruga iz Domovinskog rata, katolička udruga Sv. Marko Križevčanin iz Skradnika, vatrogasci, izviđači i drugi.

Karlovačka županija se svake godine prisjeća žrtava svih totalitarnih režima na način da se uz molitvu zapale svijeće i polože vijenci u njihovu čast. I ovo današnje obilježavanje prisjećanje je na žrtve jednog sumornog doba i režima koji je bez suda presudio i mnogim nevinima, kazala je županica Martina Furdek Hajdin. Istaknula je da se ovim simboličnim činom prisjećamo njihove žrtve s mišlju da se takvi zločini i takvi režimi više nikada ne dogode.

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

Uredovno vrijeme za rad sa strankama u upravnim tijelima Karlovačke županije

E-mail: zupan@kazup.hr

Pristupačnost