Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. obljetnice VRO Oluja

proslava Oluje

Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te obljetnice VRO Oluja, u petak, 5. kolovoza, na gradskom groblju Jamadol u Karlovcu, izaslanstva hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, Hrvatske kopnene vojske, Policijske uprave karlovačke, Karlovačke županije i Grada Karlovca položla su vijence i zapalila svijeće ispred središnjeg križa, u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. Izaslanstvo Karlovačke županije predvodili su zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar i predsjednik Županijske skupštine Vlado Jelkovac.

Nakon polaganja vijenaca, u crkvi Presvetog Srca Isusova, služena je Sveta misa zadušnica za sve preminule hrvatske branitelje. Misu je predvodio dekan Karlovačkog dekanata preč. Dražen Karačić.

U Muzeju Domovinskog rata na Turnju potom je održan prigodni program, uz predavanje i prezentacije umirovljenog brigadira HV-a Dubravka Halovanića, na temu Domovinskog rata i VRO Oluja na prostoru Karlovačke županije.

Povodom današnjeg blagdana, Muzej Domovinskog rata danas, 5. kolovoza, u vremenu od 10 do 18 sati, nudi besplatan ulaz za sve posjetitelje koji žele razgledati izložbeni postav Muzeja.

Uz ove svečanosti, gradovi i općine u Karlovačkoj županiji, kao i braniteljske udruge iz Domovinskog rata, također na različite načine, diljem županije, obilježavaju ovaj povijesni datum za hrvatsku državnost, prisjećajući se svih poginulih hrvatskih branitelja koji su svoje živote utkali u slobodu i samostalnost Hrvatske. 

VRO Oluja kruna je i ostvarenja povijesnih težnji Hrvata da imaju svoju suverenu i samostalnu državu, njome su stvorene pretpostavke za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja te je time zaokružen teritorijalni integritet Hrvatske u njenim međunarodno priznatim granicama. Hvala svim hrvatskim braniteljima za izvojevanu slobodu, a posebna zahvala i dužno poštovanje svima koji su u temelje moderne hrvatske države ugradili vlastite živote.