Novi vrtić u Bosiljevu pohađat će 14 mališana

20201015 091544

U cilju jačanja demografskih kretanja na području Karlovačke županije, osnaživanja općina i ruralnih krajeva, a sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju, Karlovačka županija 2019. godine pokrenula je postupak ustroja jedinica za provođenje programa odgojno-obrazovnog rada s djecom rane i predškolske dobi od 3. godine života do polaska u školu u općinama, odnosno školama u kojima vrtić dotad nije bio ustrojen. Tako su u suradnji Županije, matičnih škola i Općina u posljednjih godinu dana ustrojeni vrtići pri školama u Tounju, Lasinji, Saborskom i Cetingradu.

Tako je u četvrtak, 15 listopada održano otvorenje još jednog takvog vrtića, ovog puta vrtića pri Područnoj školi Bosiljevo. U novoosnovanom vrtiću pri PŠ Bosiljevo upisano je 12 djece u cijelodnevnom programu i 2 djece u predškoli u 1 mješovitoj odgojno-obrazovnoj skupini. Svečanosti su nazočili zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar, načelnik Općine Bosiljevo Josip Kasun, pročelnica UO za školstvo Marija Šćulac, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Bosiljevo Janja Furač, predstavnici Mjesnog odbora i općinskog vijeća te vlč. Priselac koji je blagoslovio prostor. 

Za ostvarivanje ovog programa Županija je osigurala odgovarajuće prostorne, materijalne i kadrovske uvjete u skladu sa suvremenim dostignućima u predškolskom odgoju i obrazovanju djece predškolske dobi, a koje je rješenjem od 22.9.2020. godine utvrdio UO za školstvo u iznosu od 60 tisuća kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije financiralo je izgradnju škole i dio opreme za vrtić, Općina je uložila gotovo 100.000,00 kn u uređenje,  opremu, plaće odgojitelja, prehranu, zdrav. voditelja, obradu rublja, te sufinancira troškove u iznosu od 1.600,00 kn po djetetu (850,00 kn plaćaju roditelji). 

U budućem razdoblju planirana je dogradnja škole za potrebe proširenja školske kuhinje, uređenje dječjeg igrališta za koje Općina već ima Glavni projekt, te izgradnja školske sportske dvorane. Za početak Karlovačka županija participirat će u izradi projektne dokumentacije.