Vijesti     -     Kontakti

Novi turistički proizvod ˝Udahnite ljepote Slunjčice˝

slunj14Uzvodno od Rastoka, na samo nekoliko minuta hoda – kanjon je Slunjčice. I dok Rastoke na godinu posjete stotine tisuća posjetitelja, za kanjon Slunjčice malo tko zna.

Zato je Javna ustanova Natura Viva osmislila novi turistički proizvod: ˝Udahnite ljepote Slunjčice". Riječ je o jedan kilometar dugačkoj šetnji uz rijeku Sunjčicu, uz stručno vodstvo čuvara prirode.

Ravnateljica Javne ustanove Natura Viva Antonija Bišćan na predstavljanju, održanom na obali Slunjčice, pojasnila je kako će šetnja imati 4 edukativne točke: zaštićena divljina, zeleni krš kroz vrijeme, putevima Frankopana i tajni stanovnici divljine.

Kad čujete o Slunju, uvijek pomislite na Rastoke, koje su prekrasne. Ali, htjeli smo istaknuti da je ovo područje bogato životinjskim i biljnim vrstama i organizirati jednu šetnju koja bi trajala sat vremena, gdje će se saznati o svim našim vrstama koje žive na ovom području.“

U osmišljavanju i promociji turističke šetnje, kao novog proizvoda, sudjeluje i Turistička zajednica Karlovačke županije. Direktor Željko Fanjak ističe kako cijelo područje ima golemi potencijal.

Ovo je stvarno jedan biser prirode koji možda je nedovoljno istražen, ali ima potencijala. Nedaleko su Rastoke, u neposrednoj blizini je i Stari grad Slunj, dakle jedan fantastičan mikrolokalitet, pravi skriveni raj“, rekao je Fanjak.

To je zapravo nastavak projekta Vodene tajne Slunja, čiji je nositelj bio Grad Slunj. Gradonačelnica Mirjana Puškarić zahvalila je Javnoj ustanovi Natura Viva i Karlovačkoj županiji na podršci koju grad dobiva u razvoju turizma na svom području.

Potencijal za razvoj turizma u srcu grada, na obalama Slunjčice itekako postoji. Kada tome pridružimo da ćemo uz ove ture prikazivati naše sedrene zelene i plave boje rijeke, ali i govoriti o njenoj zaštiti, bioraznolikosti, ja mislim da je ovo za naš grad veliki uspjeh“, rekla je gradonačelnica Puškarić.

Na uspjeh ostalih projekata, koji su vezani za rijeke Karlovačke županije, podsjetila je županica Martina Furdek Hajdin. Aquatika, Susret s rijekom, Vodene tajne Slunja – sve su to projekti koji promoviraju naše rijeke, ali ih i čuvaju.

Iznimno su nam važni edukativni i obrazovni aspekt, zato što ako već gospodarski koristimo taj prostor, mi moramo puno toga naučiti o njemu i o tome kako ga zaštiti, kako ga ne uništavati, nego ga ostaviti za one koji dolaze poslije nas, to su naša djeca i naši unuci“, rekla je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

Slunj je prije pandemije bilježio oko 3 tisuće i 600 autobusnih grupa godišnje, a turisti su uglavnom išli na Rastoke. Ovakvim organiziranim šetnjama, želi se prikazati i ostale lokalitete, koji su u neposrednoj blizini, a dosad su bili turistički zanemareni.

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

Uredovno vrijeme za rad sa strankama u upravnim tijelima Karlovačke županije

E-mail: pisarnica@kazup.hr

Pristupačnost