Mali i srednji poduzetnici motor su gospodarskog razvoja svake države - naglasila je ministrica Marija Vučković u Karlovcu

ugovoripolj13U četvrtak, 22. rujna ministrica poljoprivrede Marija Vučković, u nazočnosti županice Martine Furdek Hajdin podijelila je ugovore korisnicima koji su ostvarili financijska sredstva temeljem javnog poziva iz Programa ruralnog razvoja. 

Devet korisnika s područja Karlovačke županije ostvarilo je ukupno 2,1 milijun kuna potpore za različite namjene. Korisnici će iskoristiti sredstva za povećanje proizvodnih kapaciteta, poboljšanje uvjeta rada, nabavu radnih strojeva i slično. Tom povodom ministrica Vučković je naglasila: "Ono što nas posebno veseli jest činjenica da se povećao udio mladih poljoprivrednika u Karlovačkoj županiji s nešto više od 9 posto na 16 posto. Unatoč krizama došlo je do realizacije brojnih projekata, a to nije lako. Uslijed porasta cijena s kojima se nismo susretali godinama, a na udaru su posebno poljoprivrednici, ova Vlada s nekoliko paketa nastoji ublažiti taj teret hrvatskim građanima, posebno malim i  srednjim poduzetnicima koji su u svakoj državi motor gospodarskom razvoju. U mandatu premijera Andreja Plenkovića pored generalnih mjera, uvijek postoji i posebna poruka za poljoprivrednike, pa smo u posljednjem paketu koji je usmjeren na ublažavanje posljedica uslijed rasta cijena svih vrsta energenata, donijeli potporu od 240 milijuna kuna koja će se realizirati iz Programa ruralnog razvoja."

Županica Martina Furdek Hajdin je čestitala svim korisnicima koji su ostvarili financijska sredstva te zahvalila Ministarstvu poljoprivrede na brojnim mogućnostima koje pruža malim i srednjim obrtnicima te gospodarstvenicima kako bi im omogućili rast i razvoj. :"Smatramo da je gospodarstvo garancija radnog  mjesta i mi smo ponosni na rad koji stvaraju gospodarstvenici. Iako smo svjedoci unazad par godina brojnim krizama koje su nas pogodile, mi u Karlovačkoj županiji bilježimo porast broja zaposlenih. Prerađivačka industrija nam je izrazito snažna, turizam također jak, međutim poljoprivreda je grana za koju mi smatramo da bez potpore javnog novca uistinu vi ne možete. Tu je dužnost i općina, gradova i Županije, isto tako ministarstva da vam budu potpora. Karlovačka županija pomaže putem sufinanciranja kamata na dugoročne odnosno kratkoročne kredite, dodjeljuje potpore malih vrijednosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju, zaštitu divljači i slično. U poljoprivredi vidimo neiskorišteni potencijal, stoga smo usmjereni na projekte koji bi poljoprivrednicima mogli pomoći da postanu konkurentni."- izjavila je županica. 

 

Nakon dodjele ugovora, u Karlovačkoj županiji održan je sastanak s naglaskom na raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem i sječu državnih i privatnih šuma. Sastanku su nazočili ministrica poljoprivrede Marija Vučković, držani tajnik Šime Mršić, županica Martina Furdek Hajdin,predsjednik Gradskog vijeća grada Karlovca Marin Svetić, privremena pročelnica UO za gospodarstvo Branka Šeketa Karlović, predsjednik Odbora za poljodjelstvo i šumarstvo Tomislav Lipošćak te pročelnica UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Grada Karlovca Danijela Peris.