Vijesti     -     Kontakti

Potpredsjednik Vlade RH i ministar Branko Bačić u radnom posjetu Karlovačkoj županiji

Naselje Kolarić 1Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u pratnji državnih tajnika Sanje Bošnjak i Domagoja Orlića boravio je u utorak u posjeti Karlovačkoj županiji gdje je održao radne sastanke i obišao gradilišta obnove financirane europskim sredstvima kroz OPKK te obnovljenu obiteljsku kuću, u državnom vlasništvu, koja je nekonstrukcijski i energetski obnovljena. Posjet je započeo sastankom sa županicom Martinom Furdek Hajdin te saborskim zastupnikom i gradonačelnikom Grada Karlovca Damirom Mandićem na temu obnove i energetske obnove, izrade Strategije zelene urbane obnove, projekt obnove državne zgrade u Cetingradu te o raspolaganju nekretninama u državnom vlasništvu.

Nakon sastanka ministar Bačić i županica Martina Furdek Hajdin održali su sastanak s načelnikom Općine Rakovica Mihovilom Bičanićem o šteti nastaloj potresom koji je pogodio šire područje Rakovice i Slunja početkom svibnja 2024. godine.

Ministar Bačić tim povodom je izjavio kako će ''Ministarstvo u suradnji sa Hrvatskim centrom za potresno inženjerstvo, nakon detaljnog pregleda, izraditi plan obnove i procjenu štete. Zaprimljeno je 110 prijava, no preliminarnim pregledima utvrđena su oštećenja na njih sedamdesetak. U narednim danima ćemo, sukladno procedurama i postupcima kojima provodimo obnovu zgrada oštećenih u potresima 2020. godine, iznaći način da pomognemo našim sugrađanima i na ovom području.''

Ministar Bačić svoj je boravak u Karlovačkoj županiji nastavio obilascima gradilišta koji se financiraju iz europskih sredstava (OPKK) na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije namijenjenih korisnicima koji ostvaruju pravo na stambeno zbrinjavanje temeljem Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima.

U Vojniću je obišao obnovljenu obiteljsku kuću u državnom vlasništvu na kojoj je osim obnove od potresa napravljena i energetska obnova. ''Ovim projektom je na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije obuhvaćeno više stotina kuća u državnom vlasništvu. Trenutačno se izvode radovi nekonstrukcijske obnove s energetskom obnovom na 141 kući na području Novske, Petrinje, Sunje, Krnjaka, Slunja, Vojnića, Gline, Hrvatske Kostajnice i Hrvatske Dubice, a 258 kuća je u fazi javne nabave. Kuće se koriste za smještaj korisnika koji ostvaruju pravo na stambeno zbrinjavanje temeljem Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima. Ovim projektom obuhvaćene su kuće koje su oštećene u potresu, a uz obnovu od potresa radovi obuhvaćaju i energetsku obnovu koja uključuje zamjenu krovišta, ugradnju PVC stolarije kao i unutarnje radove. Po završetku obnove kuće će se opremiti nužnim namještajem.

Posjet Karlovačkoj županiji ministar je završio obilaskom gradilišta 11 zamjenskih obiteljskih kuća u sklopu novog stambenog naselja Kolarić u Općini Vojnić. ''Ovih 11 kuća s pratećom infrastrukturom'', rekao je tom prilikom ministar Bačić ''dio su projekta izgradnje 50 obiteljskih kuća na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije koji je također financiran sredstvima europskih fondova a čijom izgradnjom će Republika Hrvatska dobiti vrijedan i kvalitetan stambeni fond za korisnike stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima.''

Svakako nas vesele ulaganja Vlade RH, a posebno pozdravljamo ovakve projekte koji ljudima osiguravaju krov nad glavom. I Karlovačka županija već tri godine provodi Stambeni program za mlade, u sklopu kojega je dosad bespovratna sredstva za kupnju, adaptaciju ili rekonstrukciju kuće na ruralnom području dobilo gotovo 50 obitelji. S tim programom nastavljamo i dalje, s tim da ćemo ga dodatno financijski osnažiti,“ poručila je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

Na području Karlovačke županije obnova je u potpunosti završila na 181 lokaciji koje uključuju 587 stambenih jedinica.  U ovome trenutku na području županije otvorena su 32 gradilišta privatnih zgrada i kuća.

Kad govorimo o javnim zgradama i infrastrukturi, na području Karlovačke županije ugovoreno je 30 projekta ukupne vrijednosti nešto više od 70,5 milijuna eura od čega je iz Fonda solidarnosti EU ukupno ugovoreno 47,1 milijuna eura. Od ukupno 30 projekata, radovi na 21 projektu su dovršeni, o ostalih 9 projekata su u različitim fazama realizacije.

Spomenimo i kako je do danas za petrinjsko i zagrebačko područje obnova u potpunosti završila na 11.964 lokacija od čega je 11.361 privatnih zgrada (kojim je obuhvaćeno otvoreno ukupno 45.346 stambenih jedinica) te 624 projekta FSEU. Izgrađena je 241 kuća, a 279 kuća je u postupku gradnje. Trenutno je na području zagrebačkog i petrinjskog potresa aktivno 1.734 gradilišta od kojih se 1.444 odnosi na privatne zgrade a 290 na zgrade javne namjene i infrastrukturu.

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

Uredovno vrijeme za rad sa strankama u upravnim tijelima Karlovačke županije

E-mail: pisarnica@kazup.hr

Pristupačnost