Vijesti     -     Kontakti

"Mi smo danas snažna i sigurna država, članica najsnažnijih međunarodnih asocijacija"- poručio je potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved s okruglog stola u Karlovcu

okruglistol10"Trideset godina od ovog rujna 1993.godine mi smo danas članica najsnažnijih međunarodnih asocijacija. Kao država smo snažna i sigurna država s odličnom vojskom. Zato u ovom cijelom  spektru pokušaja nametanja negativnih tema ne smijemo izostaviti spoznaju da smo kao narod uspjeli, da smo kao država uspjeli. "- kazao je potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na danas održanom Okruglom stolu u Muzeju Domovinskog rata u Karlovcu

Okrugli stol na temu napada na Karlovac u rujnu 1993. održao se na inicijativu Udruge pripadnika 110. br. ZNG/HV, a u organizaciji Muzeja grada Karlovca. 

U rujnu 1993. tzv. Srpska vojska Krajine napala je grad Karlovac s ciljem potiskivanja hrvatskih snaga s područja Turnja i Gornjeg Mekušja. Ta akcija neprijateljske vojske, kodnog imena „operacija Kiša“, pokrenuta je kao odmazda za uspješnu hrvatsku vojno-redarstvenu akciju Medački džep. Dana 9. rujna počeo je topnički napad na Karlovac. Napad na prvoj crti bojišnice zaustavile su snage 13. domobranske pukovnije Karlovac. U neprijateljskom napadu na grad od 9. do 13. rujna smrtno je stradalo 11 civila i 9 hrvatskih branitelja. 10. rujna dr. Franjo Tuđman, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH, posjetio je grad Karlovac te obišao ranjenike u bolnici.

Govornici na okruglom stolu bili su dr. sc. Ante Nazor, Josip Slaćanin , Ivan Polović , Martin Barić , Nikola Bakale , Josip Tomačić , Dubravko Halovanić , dr. sc. Dubravko Derk , Miroslav Rade , Katica Rubić , Srđan Fot, predsjednik Udruge pripadnika 110. br. ZNG/HV koji su u svojim izlaganjima iznijeli do sada nepoznate ili malo poznate aspekte obrane grada Karlovca u rujnu 1993.godine.

Okruglom stolu su uz potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda nazočili i županica Martina Furdek-Hajdin, saborska zastupnica Maja Grba Bujević, gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić te pripradnici braniteljskih udruga.

Županica se zahvalila organizatorima okruglog stola i poručila: " Mi smo dužni svima onima koji danas nisu sa nama, ali i svima vama živjeti ovaj život  u miru i slobodi s punom savješću  i osjećajem duga i poštivanja prema onima koji su nas oslobodili .  Poruka koju moramo poslati mladima je da se sloboda ne podrazumijeva, da je skupo plaćena, ali ono što valja njegovati i podsjećati ,da nas je tada osim velike ljubavi prema domovini krasilo zajedništvo,  a tako treba biti i danas."

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

Uredovno vrijeme za rad sa strankama u upravnim tijelima Karlovačke županije

E-mail: pisarnica@kazup.hr

Pristupačnost