Vijesti     -     Kontakti

Medicina u okolnostima katastrofa - jesmo li spremni?

simpozij2Hrvatski liječnički zbor – podružnica Karlovačke županije, Hrvatska liječnička komora – podružnica Karlovačke županije, Hrvatsko društvo za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu, Hrvatsko društvo za hitnu medicinu i Opća bolnica Karlovac organizirali su u Gradskom kazalištu Zorin dom simpozij na temu: Medicina u okolnostima katastrofa - jesmo li spremni?

Ovo je prvi simpozij u RH s temom "medicina u okolnostima katastrofa", a njegov je cilj upozorenje da se katastrofe (bez obzira na uzrok) događaju, da nisu udaljene od nas, a kada se dogode posljedice su tragične. Simpozij je bio namijenjen zdravstvenim djelatnicima i djelatnicima u zdravstvu. Predavači su bili: Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i saborska zastupnica  Prim. Maja Grba-Bujević, Ravnatelj Civilne zaštite dr.sc. Damir Trut, predstavnik MORH-a Veljko Vukić, liječnici Hrvatske vojske Lucija Svetina, dr.s.c Elena Jelavić, Prof. Boris Zdilar, general; znanstvenici Instituta Ruđer Bošković Željko Grahek i Stanislav Francišković-Bilinski; profesor matematike Miljenko Marušić, Prirodoslovno Matematički fakultet, Zagreb; profesor emeritus Bruno Baršić, Medicinski fakultet Zagreb, KB Dubrava; profesorica Višnja Nesek-Adam, Zagreb; međunarodni instruktori Prim. Boris Hrečkovski i Mario Vrabac i liječnici Opće bolnice Karlovac (Prim.dr.sc. Hrvoje Cvitanović, Luka Jerković, dr.med., Dražen Tufeković, dr.med.)

Posljednjih par godina na žalost svjedoci smo nekoliko velikih kriza koje su pogodile kako RH, tako i našu županiju. Dogodio se COVID, uslijed COVID-a i potres, a tu su i poplave. 

Operativne snage Karlovačke županije, uključujući sve dionike pokazali su da su u svim nesrećama koje se događaju izvrsni, da profesionalno pristupaju svojem radu. Njihov rad i ulogu Karlovačke županije za vrijeme krize naglasila je zamjenica županice Vesna Hajsan-Dolinar :"Prvo bih se htjela zahvaliti svima Vama, djelatnicima u zdravstvu što dajete svoj maksimum kako bi svi mi bili sigurni. Karlovačka županija je vrlo spremno našla odgovore na krize koje su je pogodile. Od potresa i izvrsnog angažmana naših Operativnih snaga, poplava, pa sve do COVID krize. To je za nas bilo nešto novo, ali usprkos tome mislim da smo se dobro snašli. Uz funkcionalnu integraciju bolnica, naš Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije podnio je veliki teret kao prvi izvor informacija kako se nositi s pojavom koronavirusa i što činiti u toj situaciji. Tu je i Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije, Domovi zdravlja, Crveni križ, policija, vatrogasci 112, naše bolnice koje sam već i spomenula, jedno veliko zajedništvo u krizi. Liječnici, medicinske sestre i tehničari te ostali zdravstveni i nezdravstveni djelatnici  dali ste svoj maksimum . Nije vam bilo lako, raditi  u teškim uvjetima, sami biti odvojeni od svojih obitelji, riskirati svoje zdravlje i zdravlje svojih obitelji."

Pokrovitelji simpozija bili su Karlovačka županija i Grad Karlovac.

 

 

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

Uredovno vrijeme za rad sa strankama u upravnim tijelima Karlovačke županije

E-mail: zupan@kazup.hr

Pristupačnost