Vijesti     -     Kontakti

KUD Rečica monografijom slavi 100 godina postojanja

100 god KUD a Rečica 14U gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić svečano je obilježena promocija monografije povodom proslave 100 godina postojanja i djelovanja Kulturno - umjetničkog društva Rečica. 

Svečanosti je nazočila županica Martina Furdek Hajdin, koja je tom prigodom čestitala na čuvanju tradicijske baštine i poručila: "Naša županija je prostorno velika, raznolika i prekrasna, a Rečica je jedna od onih mjesta može biti uzor svima jer pruža uvjete života zbog kojih želite ostati živjeti u Rečici. Kada dođe vrtić, a potom i sportska dvorana, to će biti jedna zaokružena cjelina. U Rečici žive iznimno vrijedni i angažirani ljudi, sa čvrstim hrvatskim i kršćanskim dignitetom koji može zagarantirati jednu svjetlu budućnost. Stoga izričem svoju zahvalu i čestitke svim dosadašnjim i sadašnjim članovima KUD-a Rečica, u uvjerenju da će i nove generacije s jednakim žarom i entuzijazmom baštiniti hrvatsku riječ, pjesmu i plesove te narodne običaje. Hvala vam što postojite."

Monografiju su predstavili Josip Šafar, predsjednik KUD-a Rečica Josip Perač, autorica Kristina Vrbanek te recenzentica Nikolina Luketić Delija, a svim Rečičankama i Rečičakima je čestitao i gradonačelnik Damir Mandić koji je naglasio kako je ova knjiga upravo za naraštaje koji dolaze, kako bi nastavili graditi zajedništvo. Promociju monografije podržale su i saborske zastupnice Nada Murganić i Maja Grba Bujević, a Ministarstvo kulture i medija je financijski podržalo izdavanje monografije. 

Nematerijalna kulturna baština predstavlja osnovu identiteta određene kulturne zajednice i prenosi se iz generacije u generaciju. Od svojeg osnutka 1923. godine, pa do danas, članice i članovi KUD-a Rečica na reprezentativan način predstavljaju jedinstveno tradicijsko ruho svojeg kraja, pjesme i plesove koje su naučili od svojih predaka. Iz srca i kolektivnog sjećanja Rečičanki i Rečičaka tradicijska baština ne može se izbrisati, ona je povijesno konkretna, društveno i kulturno ukorijenjena. Ovom monografijom nastoji se bogatstvo KUD-a Rečice na neki način „materijalizirati“.

 

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

Uredovno vrijeme za rad sa strankama u upravnim tijelima Karlovačke županije

E-mail: zupan@kazup.hr

Pristupačnost