Vijesti     -     Kontakti

Kreće katastarska izmjera u Slunju

dgu slunj Kat. Izmjera 1

Započinju radovi na katastarskoj izmjeri u Slunju. Ugovor, vrijedan 390 tisuća eura, potpisali su glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić i predstavnik zajednice ponuditelja Geodist  d.o.o. i Trafficon d.o.o. Tomislav Stipetić.

Sredstva za provedbu katastarske izmjere, počevši sa k.o. Cvitovići, osigurana su u državnom proračunu zahvaljujući godišnjem programu katastarskih izmjera građevinskih područja za 2024. godinu kojeg je Vlada Republike Hrvatske donijela na sjednici održanoj 28. prosinca 2023.

Ovim ugovorom provest će se katastarska izmjera grada Slunja, obnovit će se katastar te će se osnovat zemljišna knjiga za područje površine 820 hektara, 2.282 katastarske čestice te 283 zgrade. 

Provedbom aktivnosti iz Programa osiguravaju se ažurni podaci o nekretninama u građevinskim područjima u Republici Hrvatskoj i područjima oko građevinskih područja koji su važni za razvoj gradova i općina, županija i države u kojima se obavlja više od 80 % gospodarskih aktivnosti, a koji su nužni za nesmetan promet nekretninama, prostorno planiranje i gradnju, za poslove zaštite prirode i okoliša, održiv razvoj, istaknuo je glavni ravnatelj Antonio Šustić. 

Višegodišnjim programom katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030., obnovit će se katastar i zemljišne knjige za 600.000 ha zemljišta i nekretnina u građevinskim područjima i to u razdoblju od 2021. do 2030. Sredstva potrebna za provedbu ovog Programa iznose 401.500.000,00 EUR.

Županica Martina Furdek Hajdin: "Kontinuirano pratim proces uređenja zemljišnih i katastarskih knjiga jer bilo kakav razgovor ili promišljanje o razvoju bez uređene zemlje nije moguće. Hvala svim vrijednim djelatnicima u katastarskim uredima i Općinskom sudu koji rade na svim oblicima katastarskih uređenja. Karlovačka županija je formirala poziciju u proračunu 2017. godine kako bismo pratili jedinice lokalne samouprave u financijskom učešću za rješavanje pitanje katastarskih izmjera. Iza nas je sufinanciranje i financiranje katastarskih izmjera u općinama Draganić, Plaški, Tounj, Rakovica te u gradu Ogulinu. Karlovačka županija je na taj način izdvojila više od 355 tisuća eura. Ovo je veliki iskorak u metodologiji rada, jer sada Vlada RH pokriva u cijelosti ove zahvate jer sami ne bismo mogli. Kada se u Karlovcu završi katastarska izmjera, bit ćemo prvi veliki grad koji će imati kompletna građevinska područja uređena. Mi ćemo i dalje biti podrška u kadrovskom smislu, a pogotovo kada se radi o upisu javne infrastrukture kako bi investitori što prije krenuli s radom."

Gradonačelnica Mirjana Puškarić je uputila zahvalu Vladi RH, Državnoj geodetskoj upravi i Karlovačkoj županiji, a potom istaknula važnost katastarske izmjere za Grad i građane Slunja: „Danas smo ostvarili važan preduvjet za daljnji razvoj, buduća ulaganja i investicije, ali i važan korak za naše građane koji na tom području žive. Zahvalni smo Vladi RH što je prepoznala potrebu nerazvijenih i ratom stradalih područja, te nas uvrstila u Višegodišnji program katastarskih izmjera od 2021.-2030.. Do sada je u Slunju izvršena katastarska izmjera za k.o. Slunj 1 te se nadamo da ćemo u narednim godinama nastaviti uspješno surađivati sa Geodetskom državnom upravom i da ćemo zajedničkim snagama realizirati i katastarske izmjere za k.o. Nikšić i k.o. Popovac.“ Također upućujem zahvalu županici Karlovačke županije što nas je i ovog puta podržala i što je uz nas i na onim manjim, ali i na ovako vrijednim projektima, koji su od velike važnosti za građane Slunja.“

Obilježavanju početka radova u Gradskoj vijećnici Grada Slunja nazočile su pročelnica Područnog ureda za katastar Karlovac Dijana Vidas i voditeljica Odjela za katastar nekretnina Slunj Dijana Sjauš Mikić. 

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

Uredovno vrijeme za rad sa strankama u upravnim tijelima Karlovačke županije

E-mail: pisarnica@kazup.hr

Pristupačnost