Konferencija 30 GODINA MREŽE NATURA 2000-Poslušaj glas prirode!

Natura 2000 1Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja održalo je konferenciju visoke razine, u okviru EU financiranog projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“ posvećenu 30. obljetnici ekološke mreže Natura 2000. Naziv konferencije je 30 GODINA MREŽE NATURA 2000, Poslušaj glas prirode! 

U ime Karlovačke županije na konferenciji su sudjelovale Marina Jarnjević, pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i okoliš i ravnateljica Javne ustanove Natura Viva Antonija Bišćan. Na konferenciji posvećenoj politikama zaštite prirode i obvezama za Republiku Hrvatsku koje proizlaze iz EU strategije za bioraznolikost do 2030. godine, ali i iz EU politika i strategija drugih sektora, sudjelovali su predstavnici Europske komisije i Europske agencije za okoliš, Sabora RH, Vlade RH, ministarstava, županija, znanstvene zajednice, sektora zaštite prirode te nevladinih organizacija.

U sklopu konferencije održana je i panel-rasprava posvećena izazovima i budućim aktivnostima Republike Hrvatske na putu ostvarenja ciljeva zaštite prirode, s osvrtom na važnost ekološke mreže Natura 2000, te mogućnostima za nastavak razvoja temeljen na očuvanoj prirodi i uslugama ekosustava.Uz pozdravni govor državnog tajnika iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Hrvoja Bujanovića, na konferenciji su govorili  i Luisa Samarelli iz Glavne uprave za okoliš Europske komisije, Riyong Kim iz Europske agencije za okoliš te Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode MINGOR-a. Panelisti su bili Vedran Nikolić iz Glavne uprave za okoliš Europske komisije, Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti MINGOR-a, Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode MINGOR-a, Ante Mišura, ravnatelj Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede i Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma.