Karlovačka županija objedinjenom nabavom ostvarila značajne uštede

iStock 645732556 min 780x550

Karlovačka županija kao središnje tijelo provodi postupke javne nabave za određene nabavne kategorije za ustanove i tvrtke kojima je osnivač. Tako je u 2020. godini Karlovačka županija provela postupak javne nabave za uslugu osiguranja za 53 korisnika, a isto je rezultiralo značajno uštedom i to od 35 – 40 %, odnosno oko 1.2 mil. kuna, za period od dvije godine.

Osim navedenoga posljednjih godina provedene su i objedinjene javne nabave za nabavne kategorije: Nabava lož ulja (za srednje i osnovne škole kojima je KŽ osnivač) gdje je ostvarena ušteda od 20%, Opskrba prirodnim plinom (za srednje škole kojima je KŽ osnivač i za KŽ) ušteda 35 %, Nabava električne energije (za osnovne i srednje škole kojima je KŽ osnivač) ušteda 40%, Nabava naftnih derivata (opskrba na benzinskim postajama) za Domove zdravlja ušteda 10%.

Rezultate objedinjene nabave možemo mjeriti po zadovoljstvu korisnika nabave (kupiti željenu količinu i željene kvalitete za prihvatljivu cijenu), privatnom sektoru koji pruža usluge i nabavlja robu (poslovna prilika, ostvarivanje profita, niski troškovi, pravedan tretman) i racionalizaciji javne potrošnje (postignute uštede, postizanje najbolje vrijednosti za uloženi novac).

Postupak objedinjene nabave Karlovačka županija provoditi će i u 2021. godini, a ove godine slijedi objedinjena nabava za fiksnu telefoniju i isporuku električne energije za sve korisnike županijskog proračuna.