Karlovačka županija je kolijevka hrvatskog speleoturizma

speleon11Oko polovine površine Republike Hrvatske pokriveno je kršem kojeg čine specifični nadzemni i podzemni oblici. Karlovačka županija također se može nazvati „krškom“ županijom jer na području županije brojimo oko 500 špilja. Veći dio špilja uključen je u mrežu NATURA2000 te su uglavnom karakterizirane pod šifrom stanišnog tipa - Špilje i jame zatvorene za javnost. 

Upravo na temu dodatnih sadržaja koje će se nuditi posjetiteljima prilikom posjeta špiljama, kao i već realiziranim projektima razgovaralo se na današnjem radnom sastanku u Rakovici.  Ravnateljica JU Baraćeve špilje Tihana Oštrina govorila je o skorašnjem završetku projekta Speleon koji se veže na Braćeve špilje, dok je Dino Pečaver iz Natura Vive  prezentirano  idejno rješenje za buduću Dorinu kuću uz špilju Vrlovku. 

Prezentaciji i radnom sastanku je nazočila i županica Martina Furdek-Hajdin :"Karlovačka županija je kolijevka hrvatskog speleoturizma. Prisjetimo se da je upravo uz Baraćeve spilje blizu Rakovice otvoren  2004. godine prvi hrvatski speleološki dom. Također, na području naše županije za posjećivanje su otvorene dvije špilje: Baraćeve i špilja Vrlovka, kojima se održivo upravlja,a što želimo sačuvati i za buduće naraštaje. Uistinu smo prekrasna županija, u središtu smo Hrvatske i moramo što više korisitit taj položaj, da sva bogatstva koja imamo prezentirano na najbolji način."

Radnom sastanku su nazočili i načelnik općine Rakovica Mihovil Bićanić, načelnik općine Generalski Stol Alen Halar, načelnica općine Cetingrad Marina Kalić direktor TZ područja Četiri rijeke Ivan Puškarić, ravnateljica JU Natura Viva Antonija Bišćan, predstavnici općina Krnjak i Kamanje te djelatnici JU Baraćeve Špilje.