Vijesti     -     Kontakti

Iduća godina u znaku Nikole Tesle

mvp tesla6Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin te Martina Marušić Britvec, direktorica Poduzetničke zona Korana, koji će upravljati Nikola Tesla Experience Centrom, prisustvovale su, na poziv ministra vanjskih i europskih poslova RH Gordana Grlića Radmana, sastanku o koordiniranom obilježavanju 80.-te obljetnice smrti Nikole Tesle, iduće godine. U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova okupio se širok krug predstavnika raznih institucija koje bi trebale pridonijeti tome da cijela 2023. godina bude u znaku ovog genijalnog izumitelja i znanstvenika.

Karlovačka županija u tome će imati veliki značaj i dati izniman doprinos, jer se iduće godine u Karlovcu otvara Nikola Tesla Experience Centar. Županica Martina Furdek Hajdin predstavila je Centar, koji će biti futuristički i moderan, multimedijalan i posvećen Teslinu genijalnom umu, ali i njegovom životu.

Iduće godine bit će i 150 godina otkako je Nikola Tesla primio diplomu karlovačke Gimnazije na Rakovcu. Tako da će otvorenje našeg Centra, vjerujem, biti ključni događaj iduće godine kada se obilježava i 80.-ta obljetnica njegove smrti. U Centru očekujte kombinaciju muzeja, ali i mnoga futuristička iznenađenja, dok će dio sadržaja biti posvećen inovatorima i inovatorstvu“, rekla je županica Furdek Hajdin.

Namjera je Ministarstva vanjskih i europskih poslova iduću godinu, formalno ili neformalno, proglasiti Godinom Nikole Tesle, pa su svoje planirane aktivnosti predstavile i mnoge druge ustanove i institucije, od Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija do Hrvatske narodne banke i Hrvatske turističke zajednice. U ovo obilježavanje bit će uključeni i Tehnički muzej Nikole Tesle u Zagrebu te Memorijalni centar Nikole Tesle u njegovu rodnom Smiljanu.

Ministar Grlić Radmah rekao je da će se koordiniranim aktivnostima, u suradnji s američkim veleposlanstvom, ali i hrvatskim veleposlanstvima diljem svijeta, iduće godine svijetu pokazati da je Hrvatska domovina Nikole Tesle.

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

Uredovno vrijeme za rad sa strankama u upravnim tijelima Karlovačke županije

E-mail: pisarnica@kazup.hr

Pristupačnost