Vijesti     -     Kontakti

Akcija "Manje oružja, manje tragedija" održana u Slunju

manje oružja slunj 1U Slunju je održana akcija "Manje oružja, manje tragedija". Radi se o preventivnoj kampanji u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, bez sankcija.

Svoju podršku akciji dali su županica Martina Furdek Hajdin, gradonačelnica Grada Slunja Mirjana Puškarić i pročelnik Upravnog odjela župana Bernardo Pahor. 

Provodi se od 2007. godine, a modernizirana je kroz Fond Europske unije za unutarnju sigurnost u sklopu projekta pod nazivom "Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost te borbi protiv terorizma" kroz niz multimodularnih preventivnih alata, kako bi se potaknula svijest građana o važnosti dragovoljne predaje oružja.

Do 2014. godine kampanja "Manje oružja, manje tragedija" provodila se u suradnji s Programom ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a nakon završetka njihovog mandata u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo unutarnjih poslova nastavilo je provoditi kampanju samostalno i u suradnji s drugim zainteresiranim partnerima (Vijeća za prevenciju, jedinice područne i lokalne samouprave, Crveni križ i drugi ključni dionici društva).

U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te podizanja opće sigurnosti, policija surađuje s predstavnicima lokalne uprave i područne samouprave na razini županija, gradova i općina, ravnateljima obrazovnih ustanova, braniteljskim udrugama, organizacijama civilnog društva i drugim angažiranim društvenim subjektima kako bi se građane upozoravalo na opasnosti od zlouporabe oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava te improviziranih sredstava kućne izradbe.

Aktivnosti u provedbi kampanje uključuju: interaktivne radionice i edukacije namijenjene rizičnim skupinama, odnosno osobama za koje postoji veći rizik da će doći u kontakt sa zaostalim oružjem (npr. djeca), info punktovi u gradovima i općima, posebice u dijelovima Republike Hrvatske koji su bilo zahvaćeni ratnim djelovanjima, provođenje medijske kampanje, ustupanje edukativnih i preventivnih materijala građanima i dr.

Akcijom se podsjećaju građani kako je bez ikakvih sankcija, omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava te da nema potrebe oružje i eksplozivna sredstva ostavljati odlagati u kontejnere ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi, jer na taj način ugrožavaju živote drugih ljudi.

Protiv građana koji takvo oružje, streljivo i dr. ubojita sredstva prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni, niti kazneni postupak.

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

Uredovno vrijeme za rad sa strankama u upravnim tijelima Karlovačke županije

E-mail: pisarnica@kazup.hr

Pristupačnost